The Most Important Thing in Camp is Round the Changes in Lifestyle

A Testimonial by Csanádi

An exerpted English translation of her testimonal in her native Hungarian:

Asked to make a short statement about what kind of experiences I have had, and how it has changed my life for the past four years or so — perhaps the most important message is that this program brings to us is that this is the only opportunity for a student in Eastern Europe to get to America. Offering an experience which will help the right lifestyle design and extends the communication system with other cultures, and being able to develop friendships. From my own experience, I know that it is very hard to find a summer job that also give you two or three weeks of vacation and relaxation.

What was most surprising in the first year was that everyone received me very warmly. As a result, an extremely good atmosphere has developed both at work and outside of work at camp. I am working in the kitchen, where, fortunately, I can practice and develop English. Everyone is helpful and will do everything in order that the work can be enjoyable.

I have made friends with whom I will stay in touch even after the summer. Outside the job, I and other members of the camp staff also regularly organize joint programs and activities, such as music, sports, excursions, and evening conversations.

For me, the most important thing in the camp — which is one of the most important decisions of my life — is round the changes in lifestyle. It is the concept of a camp atmosphere which encourages people to live a healthier lifestyle. This contributes to the green environment, healthy eating, daily exercise.

Camp Androscoggin is in the middle of a forest — lakeside, where the proximity to nature, the purity of the air, refreshes. Fields for sports are also at our disposal in addition to the existing sports facilities where we can also learn new sports. We can try sports such as golf, baseball, water skiing or archery.

The only thing that can properly express the period here is this: If you start searching in my memories, not a single bad experience comes to mind — only positive things. Those that have made a better person and that I will keep forever.

Csanádi

Her full testimonial in her native Hungarian:

Marcell vagyok, a Camp Androscoggin táborban immár a negyedik nyaramat töltöm. Pár napja a tábor tulajdonosa Peter Hirsch beszélt nekem arról, hogy a programot, amelyen keresztül lehetőségünk van kint lenni, meg akarják szüntetni. Arra kért, hogy készítsek egy rövid beszámolót arról, hogy milyen élményekkel gazdagodtam, és hogyan változott meg az életem az elmúlt négy év alatt, így Önök első kézből kaphatnak olyan információt, amely segítséget nyújt a helyes döntés meghozásához a program jövőbeli működéséről.

Talán a legfontosabb üzenet amelyet ez a program hordoz magában számunkra az az, hogy ez az egyetlen olyan lehetőség egy kelet-európai egyetemista számára, hogy eljusson Amerikába, olyan élményeket tapasztaljon meg, amelyek segítik a felnőtté válást, a helyes életmód kialakítást és bővíti a kapcsolati rendszert azáltal, hogy más kultúrákból érkező emberekkel képes barátságokat kialakítani. Saját tapasztalatból tudom, hogy Magyarországon olyan nyári munkát találni, amely hozzásegít két-három hetes nyaraláshoz és kikapcsolódáshoz nagyon nehéz találni. Viszont ha valaki egy gyerektáborban keményen végigdolgozza a két hónapot, olyan helyekre juthat el, amelyekről a mások csak álmodni tudnak.

A továbbiakban a saját élményeimet szeretném bemutatni, amelyeket az elmúlt négy évben gyűjtöttem.
Az emberi kapcsolatok terén ami számomra az első évben a legmeglepőbb volt, hogy mindenki nagyon barátságosan fogadott minket. Ennek következtében rendkívül jó atmoszféra alakult ki mind a munkahelyen, mind azon kívül. Én a konyhán dolgozom, ahol szerencsére rendkívüli módon tudom gyakorolni és fejleszteni az angol nyelvtudásomat, mindenki segítőkész és mindent megtesz azért, hogy a munka mellett jól is érezzük magunkat. Bátran mondhatom, hogy barátokra is szert tettem, akikkel a nyár után is kapcsolatban maradunk. A munkahelyen kívül a személyzet többi tagjával is rendszeresen szervezünk közös programokat, mint például meccsnézés, sportolás, kirándulás, esti beszélgetések. Talán a legjobb példa erre, mikor minden nyár elején a tábor teljes személyzetét, ami nagyjából 100 fő, elviszik bowlingozni. A harmadik elem az emberi kapcsolatok terén a gyerekek, akikkel néha lehetőségünk van kirándulni, közösen sportolni és akár barátságot is kialakítani.

Számomra a legfontosabb dolog a táborban, amely miatt életem egyik legfontosabb döntésének tartom azt, hogy belevágtam ebbe a túrába az az életmód megváltozása. A táborban olyan atmoszféra és életfelfogás uralkodik, amely arra sarkallja az embert, hogy egészségesebb életmódot éljen. Ehhez hozzájárul a zöld környezet, az egészséges táplálkozás, a mindennapos sportolás.

Saját példámon látom, hogy egy egyetemista számára, aki az év 9 hónapjában tanul, vizsgázik és esetleg kiegészítő munkát végez, hatalmas érték az, ha a nyár 3 hónapjában változtat az életén. Gyakran előfordul velem is az, hogy az egyetem mellett nem jut idő sportolásra, nincs elegendő anyagi forrás egészségesen táplálkozni és a nagyvárosi atmoszféra, a zöld környezet hiánya tovább rontja a helyzetet. A Camp Androscoggin egy erdő közepére, tópart mellé épített gyöngyszem, ahol a természet közelsége, a levegő tisztasága és a nagyvárosi nyüzsgés hiánya felfrissíti az embert. A sportolás terén a tábor teljes felszereltsége a mi rendelkezésünkre is áll, és amellett, hogy a már meglévő sportolási igényünket maximálisan ki tudjuk elégíteni, új sportokkal is megismerkedhetünk. Olyan sportokat, mint a golf, a baseball, a vízisíelés vagy az íjászat otthon nincs lehetőségünk kipróbálni, viszont munka után ezeket szabadon használhatjuk mi is. Az egészséges táplálkozás szinten egy olyan eleme a tábornak, amelyre első évemben meglepetésként ért. Minden adott ahhoz, hogy bárki kialakítsa saját maga számára az egyéni diétáját, amely például az én esetemben az egészség helyreállítását és a feltöltődést szolgálja az otthoni időszakra.
 

A fenti három életmód változást szolgáló elem következében megfigyelhetően jobb eredményt szoktam produkálni az első pár hónapban amikor hazatérek, és energiával feltöltve vágok bele az iskola kezdésbe.
Természetesen a program fontos részét képezi a tábor utána nyaralási lehetőség is. Nagyjából két hét szokott rendelkezésre állni arra, hogy bejárjunk olyan helyeket az országban ahova egyébként nem lenne lehetőségünk eljutni. Számomra viszont mindig nagyobb élmény a tábori élet, mint az utazás, a fentiekben felsorolt indokok miatt.

Végül egy rövid anekdotával szeretném zárni a rövid beszámolómat. Tavalyi nyár végén két magyar konyhában dolgozónak, akiknek az utolsó éve volt itt, lehetőségük volt beszélni az egész tábor előtt és elbúcsúzni tőlük. Mivel elképzelhető, hogy én sem tudok már jövő nyáron visszajönni, ezért elgondolkoztam azon, hogy egy ilyen szituációban, mikor 400 ember hallgatja a szavaimat mit tudnék mondani. Végül arra jutottam, hogy az egyetlen dolog, ami megfelelően tudja kifejezni az itt eltöltött időszakot az a következő: Ha most elkezdek kutakodni az emlékeimben és visszagondolni az itteni időszakra, egyetlen rossz élmény sem jut eszembe, és bármennyire is erősen gondolkozok, csak pozitív dolgokat tudok felidézni. Olyanokat amelyek jobb emberré tettek és amelyeket örökre meg fogok őrizni.

Csanádi

 

 

 

Tags: